Sommarsolståndet

Juninatt Juninatt

 I dag, den 21/6, går solen in i Kräftan och samtidigt är det sommarsolståndet. Ingen annan dag på året är så laddad med magi och mystik som denna natt som kommer.

Förr firade vi midsommar denna dag. Nu är den flyttad till Fredagen närmast sommarsolståndet. Jag tycker det är synd att vi glömmer energin och magin och bara tänker "ledighet". Nu är det ett halvår sedan vi smyckade granen och det är dags att smycka midsommarstången. Den ursprungliga symboliken i dessa har vi inte riktigt klart för oss. Men jag tycker om tanken, på granen och stången som en axel, som vi dansar runt i cirkel likt planeternas rörelse runt jorden. Också den falliska symboliken är tilltalande. Jorden är befruktad och kommer snart att berika oss med sin nedkosmt i form av bär, frukter och säd. Har du känt hur det växande ljuset rensat dig på insidan? Hur det lockat dig ut ur ditt skal och hjälpt dig expandera?  Hur det har gett dig mer och mer energi för varje månad och på sin återresa jobbat med dig chakra för chakra?

Nu kan vi om vi vill, vara vidöppna. Sårbara. För att våga detta behöver vi veta att vi kan ta skydd i vårt skal och att vi kan försvara oss, likt kräftan. Nu når ljuset sin kulmen och vi får vila lite innan vi reser mot den mörkare och mer introverta årstiden. Kräftans klor påminner oss om hur vi försöker hålla kvar ljuset. Ofta glömmer vi att vi lagrar in det på insidan och kan plocka fram det ur vårt skal när vi vill.

Kräftan är ett måntecken. Och nu när fader sol snart skall göra sin resa mot mörkret  tar mångudinnan över och vakar över oss. Hon är förvandlingens, dödens och återfödelsens gudinna. Ständingt föränderlig och skiftande. Alltid reflekternade solfaderns ljus, vilket är en fin symbolik för vår skuggsida och dess projektioner.

Där din intention låg, medveten eller omedveten, sådde du vid vintersolståndet  ett frö. Detta har nu växt och manifesterat sig starkt. Nu är tiden att påminna oss om att medvetenhet och intention är viktiga bitar i det mänskliga livet. Alla frön slår förr eller senare ut i blom. Nu är allt i full blom och den verklighet du befinner dig i är blomman av fröet du sådde i vinter. Kan du se detta och se fulländningen i det som är, så är du redo att skörda för framtiden.

Månfasen i kräftans tecken genomsyras av elementet vatten.  Vi kommer i kontakt med våra känslor och ofta talar man om att släppa fram sina smärtor och sår och läka dessa. Men jag vill inbjuda dig att fundera på vilka friska starka känslor du har som du inte vågar närma dig. Entusiasm, man får inte vara för mycket. Lidelse, man får inte vara för djup. Passion, fina flickor håller på sig. Styrka, man får inte tro att man är någon. Säger vem? I juninattens  ljusa sken stiger allt detta upp till ytan som saven i träden och kräver att få spela fritt och ohämmat. Och i juninattens sken går detta inte helt att dölja. Vågar du dansa med dessa? Vågar du kliva utanför ditt skal? Vågar du stå för den du är och om behövligt, försvara dig?

Nu blommar näckrosorna på vattnens yta. Djupt där nere i dyn brer de ut sina rötter. Vi behöver gå tillbaka till rötterna, finna den vi var från början, bortanför vår historia. Ska vi tydligt kunna se var vi är påväg, behöver vi först se var i från vi kommer. Våra rötter i detta livet, men också andra liv och viktigast - Spirituelt.

Viktigt  nu i denna tid är att vårda sina rötter. Du sådde vid vintersolståndet, nu har rötterna  växt sig djupa och spritt ut sig. Har du brett ut dem i den bästa myllan? Vårdar du ditt hem och din familj? Ger ni varandra den näring ni behöver? Är du redo att offra något för helheten? Är den beredd att offra något för dig? Hur försvarar du dig och dina nära? För mycket, för lite eller lagom? Kan du läppa taget när det behövs? Är du lyhörd eller splitrad? Vågar du ta risker? Har du balans mellan din inre man och kvinna, yin och yang?  Hur ger du dig själv det du behöver? 

Vill du möta sommarsolståndet med en ritual 00.00 i natt?

  • Ställ en bukett med blommor på bordet, tänd ett ljus och meditera lite över den näring du vill ge dig och dina nära närmsta halvåret. 
  • Sätt dig på lämpligt ställe i naturen och lägg båda dina händer över ditt hjärta. Andas in medvetenheten om här och nu i ditt hjärta. Andas sedan in Juninattens ljus i ditt hjärta. Andast sist in kärleken från det stora mysteriet.
  • Skriv ner allt du är tacksam för på en lapp. Bränn den vid tolvslaget och sprid askan i vinden.
Den 24/6 är det nymånde. Då går vi mot full. Då lämpar sig en eldceremoni eller nymånemeditation med fokus på vad vi vill skapa när vi går mot fullmånen i Juli.  Vi återkommer till detta.  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Gitte » Den nya andligheten:  ”Tack för att du rör vid min själ. Min själ behövde denna omfamning”

  • Cattis » Den nya andligheten:  ”Så bra skrivet. Det är dags nu. Kram ”

  • Sophia » Psykologisk utmattning:  ”Exakt så! Jag fick ju diagnosen PTSD I maj men ännu inte fått hjälp från någon. ..”

  • Lena Lorenzen » Psykologisk utmattning:  ”Bra beskrivning Lovisa. Passande att jag läste detta idag efter att ha sett film..”

  • Carina » Olika dimensioner:  ”Fint skrivet Lovisa. Snart kan många fler få ta del av din visdom. Kommer du at..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln